top of page

NORGES BESTE HINDERLØPER - 2022


EM 2022, 2. plass, 3 km! Foto: privat


I fjor hadde vi helt klart en «vinner» i sporten vår, hinderløp!


Katrine Haaland Leveraas (32) fra Ålgård, imponerte oss med fantastiske resultater i 2022! Hun fikk topp resultater i de fleste løp hun deltok i. Blant annet vant hun Bootcamp Survivor, Romerikes Råeste (årets NM), Kystjegerløpet og Sola Obstacle Challenge, men mest imponerende er 2. plassen under Toughest, med sterk internasjonal konkurranse. 3. plass tok hun under Tors Trophy i Sverige og det svenske Riksmesterskapet. Men det som gjør oss mest stolte, er selvsagt Katrine sin 2. plass under 3 km, EM i Italia!


Med disse resultatene tenkte vi det var på sin plass å ta en prat med Katrine, bli bedre kjent med henne og lære av hennes suksesshistorie. Så håper vi flere vil bli inspirert og motivert til å dyrke sin idrett.



BAKGRUNN


Katrine jobber til daglig som fysioterapeut, hvor hun er heldig med en fleksibel stilling, slik at hun har anledning til å konkurrere i både inn- og utland. En jobb hun tidvis har god nytte av, gjennom sin kunnskap om kroppen, dens funksjon, skadeforebygging, korrekt trening og behandling av egne skader. Men dette betyr ikke nødvendigvis at hun har klart å utnytte dette til det maksimale. Det ryktes om det velkjente fenomenet «skomakerens barn». Selv om man vet hva som skal til for å holde en frisk kropp og forebygge skader, er det ikke alltid man klarer å følge egne råd.



HVORDAN DET HELE STARTET


Katrine har vært innom flere idrettsgrener. I barndommen var hun innom mange ulike aktiviteter som ballett, ridning, turn og trampett. Men det var sprangridningen som ble den største idretten med ca 10 sammenhengende år, hvor hun også konkurrerte. Løping som trening var noe hun ikke begynte med før hun gikk på videregående. Der valgte hun idrett som valgfag, hvor hun raskt oppdaget at hun var god. Noe som motiverte til å oppnå beste karakterer, og hun jobbet hardt for å oppnå dette. Hun ble vant til å trene seg opp mot tester og etter hvert konkurranser.


I 2017 flyttet Katrine til Sverige for å jobbe som fysioterapeut i Borlänge. Der oppdaget hun tilfeldigvis hvor tilgjengelig hinderløp var. Det var i Borlänge hun sprang sitt første hinderløp, Tough Race Sweden i 2014. Etterfulgt av Trolljegerprøven Bergen i 2016. Action Run Örebro 2017 ble første løp etter flyttingen til Sverige. Etter noen flere løp den sesongen oppdaget hun at dette var noe som passet henne bra og noe hun ville trene mer spesifikt mot.



Hinderløp byr på mye variert terreng. Foto: Privat



Som ny i sporten og uten å kjenne så mange, bestemte Katrine seg for å dra alene på Toughest Training Camp på Mikes Gym i Spania i mars 2018. Det var en fantastisk uke der hun lærte mye og fikk mange nye venner i sporten fra både Norge og Sverige. Dette er noe hun kan anbefale alle nye og gamle i sporten å gjøre.


I 2018 sprang Katrine i qualifier heatet i den store svenske løpsserien Toughest Race. Hun fikk wild-card til å delta i eliteheatet allerede på første løp i Umeå. Resultatene gjennom sesongen var gode nok til å få starte i eliteklassen i 2019 sesongen. Etter et par amputerte Covid-sesonger, endte det siste løpet, Toughest Oslo 2022 med en 2. plass blant sterke konkurrenter.


Katrine deltok i VM i London både i 2018 og 2019 i aldersbestemte klasser. I 2019 tok hun blant annet gull i den åpne lagkonkurransen for damer. Katrine deltok også i sitt første EM i Gdynia i 2019 der hun tok sølv i både kort og lang distanse i sin aldersklasse. I tillegg tok hun også her gull i den åpne lagkonkurransen for damer.



ALLE HINDER KAN UTFORDRES


Ingenting har kommet gratis for Katrine. For selv om det ser ut som hun flyr gjennom hindrene, og får det hele til så se lekende lett ut, har hun slitt med skader. I 2019-sesongen slet hun med beinhinnebetennelse, og hun har vært innom flere andre mindre skader. Sporten krever mye, men allsidig trening og det er hele tiden en balanse på kanten av hva kroppen tåler.



Det er ikke bare hindre i løypa som skal forseres, men også fysiske og mentale hindre. Foto: privat


Katrine sliter også med hypermobile ankler. Hun tråkker mye over, men slipper heldigvis unna skader fordi anklene er så «slakke». Likevel gir anklene henne en del utfordringer da det er krevende å løpe i teknisk terreng, som jo ofte hinderløp innebærer, og det ødelegger flyten i løpingen. Det hjelper å tape anklene og hun bruker også ofte ankelstøtter i krevende terreng.


En annen ting er redselen for å bli skadet, da det dessverre er mange hindre det er lett å skade seg på. Spesielt store rigger, hvor det er store høyder og fare for fall. Her mener hun, sammen med mange andre, at arrangører kan legge mer til rette for bedre sikkerhet omkring hindrene. At hindrene er lavere, uten at dette går utover de høyeste deltakerne, bedre fallsikring, o.l. Ingen er tjent med skader man kunne unngått, da det allerede er flere skader man ikke kommer utenom i denne idretten, p.g.a uhell. Det er glatt, man tar sjanser, folk er uforsiktige og konkurransene kan gå hardt for seg. Katrine vil trekke fram EM arrangørene i Italia 2022 som et godt eksempel der sikkerheten ble ivaretatt ved å bl.a. ha lavere hinder.


Og med det måtte vi snakke litt om:



SIKKERHET


Toughest er et populært hinderløp her i Norge og i Norden forøvrig. Ikke minst p.g.a av de mange og kreative hindrene, hvor man i tillegg kan velge hindre ut ifra vanskelighetsgrad, med eventuelle påfølgende straffehindre. Et løp Katrine imponerte i, til tross for at hun av sikkerhetsmessige årsaker tok noen valg som ville sinke henne. Blant annet droppet hun hindrene salmon ladder og flying monkey på grunn av høyden på hindrene og konsekvensene av et evt. fall. Valg en eliteutøver må tenke nøye gjennom i forkant av et løp. Dette forteller mye om den omfattende jobben det er for en eliteutøver å forberede seg til et hinderløp. Det er ikke nok å bli kjent med løypa, ta hensyn til vær og vind, o.l. Også god planlegging av hvordan man skal forsere hindrene, har enorm betydning. Hvordan er det plassert, hvordan er målene i forhold til egen kropp, hvilket materiale er benyttet, hvordan er sikkerheten, m.m. Her er det mange sekunder å hente, og ikke minst viktige valg som må tas for å unngå skader.



Katrine i sitt rette element. Foto: privat



TRENING


Utfordringen til alle hinderløpere er å få trent nok på alle elementene i sporten. Grunnlaget er løping, så mest tid legger Katrine på dette. Hun trener fast med en løpegruppe fra Gjesdal Idrettslag. Hun trener også tung styrke, for å klare de tyngste hindrene, som er hennes største utfordring i løp. Hun trener teknikk- og hindertrening, grep og balanse. I tillegg er disponering av krefter en kunst. Noe hun får trent på gjennom hinderbanen hun har laget hjemme. For det er dessverre fortsatt et savn etter flere hinderspesifikke treningsarenaer i Norge. Trolljeger holder til i nærheten og har et flott anlegg hvor hun også trener. Der gjør hun det også særdeles godt, når det arrangeres Ninja-konkurranser, med en 1. og en 2. plass i de siste konkurransene.


Hjemmesnekra hinderbane


Katrine lar seg ikke stoppe av mangelen på arenaer for hinderløpere i Norge! Rundt huset har hun og faren bygget flere ulike typer hindre, som utfordrer mange elementer innenfor hinderløp. Hun har blant annet «Stairway to heaven», «salmon ladder», rigger med ulike grepselementer, pegboard, skitch, atlasstein, sandsekk, m.m.



Fra treninger hjemme, her på en hjemmesnekret salmon-ladder, inspirert av EM 2022. Foto: privat


Katrine deltar også på mange vanlige løp og på hinderløp som trening til de store mesterskapene. Her får hun trent godt på disponering av krefter, på hindre generelt og kanskje teste nye hindre. I tillegg er det en god og nyttig erfaring å trene på det å konkurrere, å kjenne på nervøsiteten, måle seg mot konkurrentene, etc.



ERNÆRING OG SØVN


Katrine er et godt forbilde for mange. Det er viktig å få nok søvn når man trener mye for at kroppen skal få nok restitusjon. Når det kommer til ernæring, er dette en utfordring for henne. Hun er i det daglige nøye med kostholdet og med å få i seg riktig ernæring. Men i forbindelse med løp blir dette en utfordring da hun sliter med løpermage. Dette går gjerne ut over prestasjonen på lengre løp da hun ikke kan ta til seg næring underveis.



SATSNING


Målet til Katrine er å klare å prestere på høyt nivå i sporten og å fortsette å oppnå pallplasser. Dette betyr at hun i takt med konkurrentene stadig må bli litt bedre fra år til år. Samtidig fokuserer hun på at hinderløp skal være gøy, og ikke bety alt. Livet hjemme med familie og venner betyr også mye for henne. Hun ønsker å fortsette og drive med hinderløp så lenge hun finner glede i sporten og utvikler seg. Vi får se hva tiden viser. Katrine vet å overraske!


Norges Hinderløputvalg ønsker henne all lykke til under årets løp – og er spesielt spent på NM og EM, med sterke konkurrenter!



EM 2022, med Jørge Otto Tresselt og Hege Henriksen fra Norges Hinderløputvalg. Foto: privat



Har du lyst til å se Katrine kjempe om en seier under tidenes første NM i hinderløp?

Kanskje du også vil teste sporten hennes?

Eller er du allerede kjente med hinderløp og vil vite hvordan NM-løypa er?

Da kan du melde deg på til NM, uansett hvilke nivå du selv er på.

Eller bare komme for å se på. Datoen er 19. august i år! I Nannestad.



317 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page